Ook onze spinnende slaapkopjes hebben dromen net zoals mensen

Soms zijn we allemaal wel een beetje jaloers op onze kat. Wie wil er nu niet tussen de 10 en 18 uur per dag slapen? Net zoals bij mensen hebben katten, die een actief buitenleven en veel bewegingsruimte hebben, minder slaap nodig. De slaap van katten heeft bovendien dezelfde karaktereigenschappen als die van een mens. Hun slaap bevat namelijk ook verschillende fases zoals een lichte slaap afwisselend met een diepe slaap van ongeveer 20 minuten en die wordt gevolgd door een 5 minuten durende REM (Rapid Eye Movement of snelle oogbewegingen) slaap.

Snelle bewegingen en nachtmerries

Ieder kattenbaasje kent het beeld waarbij zijn/haar kat lekker ligt te slapen en plots snelle bewegingen maakt met haar staart, poten, oren of snorharen. Dat is het moment waarop je kat zich in de REM slaapfase bevindt en dus net zoals wij, dromen. Voor de mens heeft de REM slaap de functie om gebeurtenissen om te zetten in herinneringen en die te ordenen in je geheugen. Daaruit kunnen we concluderen dat katten ook dromen over hun dagelijkse activiteiten. Hun dromen gaan dus onder andere over het jagen op een muis of vogel, het spelen met een nieuw speeltje, het ontmoeten van andere katten of over hun baasjes. Bijgevolg hebben katten dus net zoals wij, soms wel eens last van een nachtmerrie.

Prikkels tijdens de slaap

Katten dromen in vergelijking met mensen zelfs meerdere keren per dag. Dat komt uiteraard omdat katten meer en op verschillende tijdstippen slapen. Zo’n droom duurt vaak niet langer dan 5 minuten. Wist je dat de zintuigen van je kat zelfs blijven werken tijdens zijn/haar slaap? Dat wil zeggen dat katten tijdens hun slaap nog voor 70 % horen en ruiken van wat ze tijdens de dag zouden waarnemen. Het gevolg daarvan is dat je kat ook sneller zal wakker worden als hij een muis hoort piepen of voeding ruikt.

Ontwaken

Wanneer katten langzaam wakker worden, geeuwen ze en strekken ze zich net als mensen uit. De meeste likken zichzelf ook schoon net nadat ze zijn ontwaakt. Ook katten kunnen oververmoeid raken. Het is dus geen goed idee om je kat onnodig en geweldig wakker te maken. Ze hebben hun dutjes broodnodig om lekker ontspannen door het leven te kunnen wandelen.

Ligt je pluizige slaapkop heerlijk te slapen? Ssst! Misschien is hij net in zijn droom een vogeltje aan het achtervolgen. Laat hem dus maar lekker liggen en verstoor hem niet.

Terug naar overzicht