Waarom heeft je kat snorharen?

Snorharen hebben meerdere functies en je kat kan dus ook zeker niet zonder. Maar waarom heeft je kat snorharen? We vertellen je alles over deze haren in dit artikel. Benieuwd? Lees dan gauw verder.

‘Zien’ met de snorharen

Als je goed naar het gezicht van je kat kijkt, zie je dat de snorharen niet alleen bij de snor zelf zitten. Ook bij de wenkbrauwen, de bovenlip en de neus zitten snorharen. Deze haren bevatten zelf geen zenuwen. Daarentegen hebben de wortels wel een soort kokertje waar veel zenuwen in zitten. Als er iets langs de snorharen komt, gaat het kokertje bewegen. Deze beweging geeft dan een signaal aan de hersenen, zodat je kat kan ‘zien’ wat er om hem heen gebeurt.

Silhouetten tekenen met snorharen

Katten staan erom bekend dat zij goed kunnen zien in het donker. Dit kan niet alleen dankzij de ogen van je kat, maar ook door zijn snorharen. De snorharen zorgen er namelijk voor dat je kat silhouetten kan onderscheiden in het donker. Dit gebruikt je kat ook heel slim bij het jagen. Dankzij de signalen van de snorharen kan je kat de lichaamsomtrek van zijn prooi registreren. Op die manier kan je kleine jager makkelijker muizen vangen.

Snorhaar als meetlint

Kleine ruimtes, zoals een kleine kartonnen doos, zijn voor je kat fantastisch om zich in te wurmen. Maar hoe weten katten dan zo goed dat zij daar in passen? Ook hiervoor gebruikt je kat zijn snorharen. In dit geval gebruikt je kat zijn snorharen als een soort meetlint. Als de snorharen van je kat erdoor passen, dan weet je kat dat hij er ook in past. Heel handig om altijd een meetlint bij je te hebben!

Blind en doof leren lopen

Jong geleerd is oud gedaan. Kittens worden doof en blind geboren. De snorharen daarentegen zijn al wel volledig ontwikkeld. Kittens gebruiken de snorharen om te kijken en te zien tijdens het kruipen en lopen. Om te voorkomen dat de kittens ‘weglopen’, bijt de moeder soms een stukje van de snorharen af. Hierdoor durven de kittens net iets minder en kan de moeder makkelijker alle kleintjes in de gaten houden.

Snorharen en eten

Wist je dat het voedingsbakje dat je kiest ook belangrijk is voor de beleving van je kat? Katten vinden het prettiger als hun snorharen zo min mogelijk langs de zijkant van het bakje schuren. Je maakt je trouwe kat extra blij met een ondiep, aluminium voedingsbakje. Door het materiaal is deze zachter voor de snorharen van je kat. Omdat het bakje ondiep is, zal het de snorharen zo min mogelijk schuren.

Bij een drinkbakje is het handig deze zo hoog mogelijk te vullen, zodat je kat hier makkelijk uit kan drinken én zijn snorharen niet langs de kanten schuren. Zo maak je elk drinkmoment voor je kat tot een fijne ervaring!

 

Bron: Vitakraft.nl

Terug naar overzicht